Dokazano najučinkovitiji i najjeftiniji način primarne prevencije hipertenzije i smanjivanja ukupnoga rizika je smanjenje unosa kuhinjske soli. Kada bismo u Hrvatskoj uspjeli smanjiti unos kuhinjske soli s prosječnih 11 grama za samo 3 grama dnevno tada bi učestalost hipertenzije bila oko 20% manja.
Što treba znati o kuhinjskoj soli, kako uspjeti u ovim naumima, možete pročitati u ovoj rubrici samo ćemo naglasiti da je najveći dio kuhinjske soli skriven u namirnicama koje najčešće jedemo, a svatko si može pomoći vrlo jednostavno - oduzmete malo, a dobijete jako puno i ništa ne košta
DNEVNIK LOVA
26.01.2022.
"5 preslanih"
Svakodnevne namirnice koje imaju preveliki udio soli u svom sastavu
25.01.2022.
Analiza joda u soli iz kućanstva i smanjenje soli
Autorica: Dr.sc. Lea Pollak, dr.med.
19.01.2019.
6 krivih mitova o soli!
autorica: Ana Jelaković dr.med., akademik Bojan Jelaković