U istraživanjima je opaženo kako nakon prosječno osam tjedana povećanog unosa voća i povrća u svakodnevnoj prehrani dolazi do snižavanja sistoličkoga krvnog tlaka. U prevenciji arterijske hipertenzije, ali i za smanjivanje rizika razvoja svih kroničnih nezaraznih bolesti, preporuča se konzumacija hrane bogate kalijem (npr. rajčica, marelica, jagode, banana, graška...).
Svijest o štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli polagano raste jer je sve veći broj dokaza.
Preporučen dnevni unos kalija je oko 3,5 grama, a prema rezultatima EH-UH projekta u Hrvatskoj je to skromnih i sramotnih 1,5 grama. Unos voća i povrća je nedovoljan i na našim otocima za koje smo se nadali da su zadnje utočište mediteranskog načina života u Hrvatskoj. I tamo samo manji dio populacije unosi dovoljne količine namirnica bogatih kalijem što smo ustanovili u javnozdravstvenoj akciji Hrvatskoga društva za hipertenziju Lov na tihog ubojicu - Zdravlje na otocima.
Ostatak članka možete pročitati na ordinacija.hr