Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku | Tihi ubojica

31.03.2023.

Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku

AKTIVNOSTI LOVACA NA TIHOG UBOJICU U OŽUJKU

Lovci na Tihog ubojicu, članovi Hrvatske lige za hipertenziju ovoga su ožujka neumorno radili kako bi educirali i pregledali što veći broj ljudi u Hrvatskoj i time doprinijeli poboljšanju zdravstvene slike našega stanovništva. 
Svojim aktivnostima obilježili su Svjetski dan bubrega i Svjetski dan debljine.

Povišen krvni tlak danas se naziva “svjetski ubojica broj 1”, jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Mnogi nisu svjesni da boluju od hipertenzije, s obzirom na to da ona nema simptome. Broj oboljelih od hipertenzije u Hrvatskoj je vrlo visok. Prije 15 godina iznosio je 37%, a danas je oko 45%  što znači da gotovo svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg. 

U cilju promicanja zdravih navika, edukacije o arterijskoj hipertenziji te brojnih preventivnih pregleda, Lovci na Tihog ubojicu dijelili su edukativne materijale o zdravijem načinu života, zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, ispunjavali edukativne kvizove i ankete te mjerili tlak, glukozu, kolesterol i vršili mjerenja na dijagnostičkoj vagi, te određivali ukupan kardiovaskularni rizik. 

Za naše Lovce, ožujak je započeo Svjetskim danom debljine, kojeg su obilježili u Osijeku, Splitu, Sinju, Solinu i Zagrebu. 
Povodom Međunarodnog dana debljine, 4. ožujka  u Osijeku je organiziran je Hod zdravlja uz Dravu. Uz građane sudjelovali su članovi Hrvatske lige za hipertenziju - Studentska sekcija za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Osijek, Alumni klubom MEFOS i Studentske sekcije za znanost KIFOS. U Hodu je sudjelovalo oko 100-tinjak sugrađana. Tijekom hoda članovi Hrvatske lige za hipertenziju, marljivi osječki studenti, pričali su sa sugrađanima i ukazali na važnost fizičke aktivnosti u prevenciji debljine kao jednog od važnih čimbenika rizika za nastanak arterijske hipertenzije, kronične bubrežne bolesti i šećerne bolesti, te drugih kroničnih nezaraznih bolesti koje su povezane s prekomjernom tjelesnom masom.

   


Udruga Zdravi dan, partner Hrvatske lige za hipertenziju je obilježila Svjetski dan debljine u Solinu, Sinju, Splitu. U Sinju su nutricionistkinje Tea Vučković i Ružica Vukadin održale radionice za učenike 5.razreda Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju pod nazivom "Abeceda zdrave prehrane”. U Splitu je u trgovačkom centru Mall of Split održana javnozdravstvena akcija i  mjeren je krvni tlak, određivana razina šećera u krvi i sastav tijela sugrađana. Podijeljen je velik broj edukativnih brošura, letaka, a svi su se mogli osladiti zdravim jabukama. U Osnovnoj školi" Don Lovre Katića "u Solinu učiteljica Jelena Žunić, član Udruge Zdravi dan, održala je radionicu za učenike 1 razreda.

   

Dan debljine je u Zagrebu obilježen na drugačiji način s naglaskom na edukaciju o debljini.

Referalni centar za liječenje debljine Republike Hrvatske i Hrvatska liga za hipertenziju 4.ožujka  su organizirali  izrazito zanimljiv panel  s temom komunikacije o debljini koji je vodila doc.dr.sc. Maja Baretić. Svjetski dan debljine obilježava se još od 2015. godine, cilj je jednom godišnje, 4 ožujka pokrenuti  kampanju praktičnih akcija koje će pomoći svim ljudima koji boluju od debljine da se lakše suoče s svojom bolešću  te da se globalno preokrenu trendovi u epidemije debljine. 
Svake godine kampanja se temelji na određenoj temi, no ta se tema provlači tijekom cijele godine.  Ove godine je tema komunikacija o debljini pod nazivom Promijenimo perspektivu, pričajmo o debljini. O čemu se radi? Mijenjanje perspektive znači ne davati masu neostvarivih uopćenih savjeta, ne pričati s odmakom od svakodnevnog života držeći lekcije pa očekivati rezultat, ne komunicirati (i verbalno i neverbalno ) stigmatizirajući ili ponižavajuće. U panelu su sudjelovali nutricionist, komunikolog, novinar, endokrinolog i liječnik obiteljske medicine te naravno publika, više od 60 sudionika od kojih su neki bili osobe koje se bore s pretilošću, liječnici koji je liječe, studenti. Bili su prisutni predstavnici javnoga zdravstva, novinari, komunikolozi, marketinški stručnjaci, saborski zastupnici, psiholozi koji se bave debljinom, članovi obitelji koji su zabrinutu za svoje bližnje, predstavnici udruga, urednici portala zdravlja itd. Prvo pitanje bilo je jeste li se ikada osjećali loše kada je netko komentirao Vašu tjelesnu masu? Potaklo se i pitanje kako politički komunicirati o debljini, treba li izvagati sve saborske zastupnike? Na to pitanje dale su nam zanimljive odgovore Ana Kruhak, članica skupštine Krapinsko zagorske županije i Andrea Marić, zastupnica u Saboru Republike Hrvatske (također endokrinolog koji liječi osobe s debljinom). Od dr. Marić smo doznali za pozitivne pomake vezane uz Rezoluciju o debljini kojoj je cilj smanjiti broj osoba s prekomjernom tjelesnom masom u Hrvatskoj. Bilo nam je drago čuti iz prve ruke da je Vlada Republike Hrvatske podržala prijedlog rezolucije saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Na panelu su sudionicima podijeljene jabuke, kao mali poticaj za zdrav nastavak dana. Svaki je slušač dobio i naljepnicu Svjetskoga dana debljine uz zadatak da je stavi na svoju odjeću i idući dan pojede doručak, prošeće 30 min i obrati se osobi s pretilošću na odgovarajući način. Kada to učini naljepnicu stavi nekom drugom (prijatelju, suradniku, članu obitelji) i zadatak tada prenosi druga osoba. Tako širimo ideju zdravlja. Jedno od najzanimljivijih pitanja čulo se iz publike: “Kako nagovoriti osobu koja očito ima veliki problem s debljinom, a ne želi o tome razgovarati i ne želi ništa s time u vezi poduzeti?“  Slušati odgovore panelista bio je užitak, istaknula se doc. Valerija Bralić Lang koja je specijalist obiteljske medicine s golemim iskustvom u komunikaciji i koja je dala odlične savjete kako komunicirati s osobom koja za sada ne želi razgovarati o debljini. Navela je da ne treba inzistirati na razgovoru dok osoba nije spremna, nego čekati trenutak kada se može s temom ući na „mala vrata“. 

Nadalje, tijekom ožujka Ljekarne Zagrebačke županije organiziraju mjerenje krvnog tlaka, tjelesne mase i visine, uz savjet i jabuku na dar. Prepoznati ćete ih po posteru koji se nalazi na ulaznim vratima, a nosi oznaku Svjetskog dana debljine. Hvala ljekarnicima koji se odazivaju na ovakve javnozdravstvene akcije, oni su prvi kontakt bolesnika s zdravstvenim sustavom i promicatelji zdravlja. 

Nakon akcija povodom Svjetskog dana debljine, Lovci su svoje aktivnosti nastavili obilježavanjem Svjetskog dana bubrega na više načina.

U Zagrebu je 8. ožujka održana prezentacija tri edukativna priručnika namijenjena unapređenju skrbi za bubrežne bolesnike Hrvatskoga društva za bubreg jednog od najaktivnijih partnera Hrvatske lige za hipertenziju.  Priručnik Kronična bolest bubrega namijenjen je liječnicima obiteljske medicine kao putokaz za prepoznavanje i obradu bubrežnih bolesnika. Priručnik su predstavile autorice dr.sc. Vesna Furić-Čunko, dr. Lea Katalinić i doc.dr.sc. Valerija Bralić Lang. Akademik Bojan Jelaković, jedan od koautora priručnika, je naglasio važnost interdisciplinarnoga pristupa u prevenciji i liječenju kronične bubrežne bolesti pri čemu središnje mjesto pripada upravo liječnicima obiteljske medicine koji su najbolje upoznati s individualnim čimbenicima rizika svakog pojedinog bolesnika. Predstavljeno je i drugo izdanje Priručnika za darivatelje bubrega. Priručnik na jednostavan i pristupačan način pruža sve potrebne informacije potencijalnim darivateljima bubrega kako bi im olakšali donošenje odluke o darivanju bubrega. Autori priručnika su prof.dr.sc. Nikolina Bašić-Jukić, prof.dr.sc. Petar Kes i Akademik Željko Kaštelan. Osobitu pažnju prisutnih je privukao priručnik Brošura za male bubrežne bolesnike koji je nastao u suradnji s pacijentima i njihovim roditeljima. Radi se o osobito osjetljivoj skupini bolesnika kojoj treba osigurati pravilan rast i razvoj, ne samo u fizičkoj, već i u psihičkoj domeni. O priručniku su govorile gospođa Lidia Lončar iz udruge Hrabrice, gospođa Mirela Pandžić iz udruge Transplant i gospođica Martina Herceg iz Udruge kroničnih bubrežnih bolesnika Zagreb. Naglasile su važnost edukativnih materijala za razumijevanje tijeka liječenja. Priručnici su objavljeni u suradnji sa Zavodom za transplantaciju Ministarstva zdravstva. Ovi edukativni materijali koje je pripremilo Hrvatsko društvo za bubreg već su odlično prihvaćeni od bolesnika, ali i liječnika i još su jedan od kamenčića koje ovo vrlo aktivno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora  i Hrvatske lige za hipertenziju slaže u mozaiku unapređenja skrbi za bubrežne bolesnike.

   

   


Na  Svjetski dan bubrega, 9. ožujka, održan je webinar  "Zdravlje bubrega za sve”. Očekujmo neočekivano, podržimo ranjive". Tema ovogodišnjega Svjetskog dana bubrega na žalost jako se dobro uklopila u našu realnost s obzirom da je Hrvatska unazad zadnjih nekoliko godina  bila pogođena raznim katastrofama. Webinaru je prisustvovalo više od 200 slušača. Nakon uvodnoga dijela u kojemu su raspravljeni specifični problemi povezani s razvojem akutnog oštećenja bubrega, njegove prevencije i liječenja pri traumama različitog uzroka, predstavljene su potrebe za uspostavom nacionalne strategije zbrinjavanja bubrežnih bolesnika tijekom katastrofa. Budući da se Republika Hrvatska nalazi na području s visokim rizikom različitih prirodnih, ali i ljudskom rukom izazvanih katastrofa, svi su sudionici naglasili važnost pripreme sustava na katastrofe uz stvaranje odgovarajućih rezervi lijekova i potrošnog materijala za dijalizu. Raspravljalo se o prednostima i nedostacima različitih metoda nadomještanja bubrežne funkcije. Ministru zdravstva je upućen prijedlog za formiranjem radne skupine koja bi definirala potrebe bubrežnih bolesnika u katastrofama, a Hrvatsko društvo za bubrega priprema i temeljni dokument za pristup bubrežnim bolesnicima u stanjima prirodnih katastrofa što koordinira prof.dr.sc. Ingrid Prkačin.

Aktivnosti se nastavljaju u Solinu, 15. ožujka.

Udruga Zdravi dan I Hrvatska liga za hipertenziju, povodom obilježavanja Svjetskog dana debljine 04.03. i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini 16.03, organizirali su 15.03. panel  :”Promijenimo perspektivu ,pričajmo o debljini”,u prekrasnom ambijentu Doma kulture Zvonimir .
U panelu su sudjelovali nutricionist,novinari, liječnici, kineziolozi,psiholozi i sugrađani, oko 50  45 sudionika.  Govorili su o tome kako reći istinu pretiloj osobi, raspravljali  o pokretu “Body positivity”,što je to “People first language”.
Na panelu su sudionicima podijeljene jabuke,muffini od pirovog brašna,kroasani od integralnog brašna s humusom kao poticaj za zdrave životne navike.


Svjetski dan bubrega obilježen je i javnozdravstvenom akcijom 18. ožujka na 5 različitih lokacija. Kako bi podigli svijest o visokom krvnom tlaku, Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju u Zagrebu na dvije lokacije u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te Splitu, Osijeku i Rijeci gdje je velikom broju građana izmjerena vrijednost krvnog tlaka kako bi povećali svijest o potrebi kontrole. Na akciji su u obzir uzeti i drugi čimbenici koji pridonose riziku, poput tjelesne mase, opsega struka, šećera i kolesterola u krvi, što su posjetitelji lokacija također mogli izmjeriti. Posebnim kalkulatorom je izračunat ukupni kardiovaskularni rizik.

Pregledan je velik broj sugrađana, a u preko 500 slučajeva određen je ukupan kardiovaskularni rizik. U više navrata otkrivene su veoma povišene vrijednosti krvnoga tlaka. Najviša izmjerena vrijednost tlaka iznosila je 220/110 mmhg. Značajnom broju mladih osoba zabilježene su veoma povišene vrijednosti glukoze, od kojih je najviša iznosila 22,9 mmol/L. To ukazuje na nužnost organiziranja i što ranijeg provođenja sistematskih pregleda već od ranih srednjih godina kako bi liječnici mogli pravovremeno utjecati na sve čimbenike rizika i na već moguća oštećenja srca, bubrega, mozga i krvnih žila. U ovoj akcijiliječnici, medicinske sestre, studenti medicine i učenici srednjih medicinskih škola su, osim pregleda, naše građane educirali o bolesti, kome se obratiti, ako primijete povišen krvni tlak te koje su to navike koje mogu spasiti život. 
„Hrvatska liga za hipertenziju nastavlja s trajnom javnozdravstvenom akcijom koja je u biti projekt kojom želimo podići svijest o važnosti promjena loših životnih navika, a koje su na žalost vrlo prisutne u našoj populaciji. Lov na Tihog ubojicu je u prvom redu lov na hipertenziju, ali to uključuje i borbu protiv pretilosti, prekomjernog unosa kuhinjske soli, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenja, nepravilnog mjerenja krvnoga tlaka i loše ustrajnosti uzimanja lijekova. Danas obilježavamo i Svjetski dan bubrega i Svjetski dan debljine. “Za debljinu smo već naučili koliko je učestala, ali bitan je podatak da je kronična bubrežna bolest, koja je čimbenik rizika za prijevremeni kardiovaskularni pobol i smrtnost, učestalija od šećerne bolesti. Akcija je ovaj puta održana u trgovačkim centrima kako bismo sugrađane uz ostalo pitali – kako to da ste na ovako lijep neradni dan u zatvorenom, a ne u prirodi, u šetnji, planinarenju…“, izjavio je akademik Bojan Jelaković, Predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju.

Hrvatsko društvo za bubreg u Osijeku je 18. ožujka održalo radionicu Peritonejska dijaliza u kojoj je učestvovalo preko 60 nefrologa. Ova tema nije odabrana slučajno jer se nadovezuje na glavnu temu ovogodišnjega Svjetskog dana bubrega koji je posvećen kriznim stanjima. To je naime metoda nadomještanja bubrežne funkcija koja je moguća i kada nema struje i vode što se na žalost može događati uz potrese, poplave i druge katastrofe.

Ovaj ciklus aktivnosti u ožujku završili smo webinarom Anemija i kronična bubrežna bolest u organizaciji Hrvatskoga društva za bubreg koji su moderirale prof.dr.sc. Nikolina Bašić Jukić i doc. dr.sc.Valerija Bralić Lang. U webinaru se raspravljalo o svim aspektima anemije uz kroničnu bubrežnu bolest, ali i o svim aspektima napose o važnosti pravovremenog upućivanja bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti nefrologu, te ključnoj ulozi liječnika obiteljske medicine.  Održan je i webinar Urolitijaza  što je također važna i nedovoljna raspravljana tema. Webinar su vodile članice Hrvatske lige za hipertenziju i Hrvatskoga društva za bubreg doc.dr.sc. Josipa Josipović i doc.dr.sc. Bernarica Valnt Morić. Suradnja između struka je ključ uspjeha. I ovim webinarima, kao i svim webinarima koje organizira Hrvatsko društvo za bubreg, prisustvovalo je preko 300 sudionika od kojih je zamjetan broj bio i iz susjednih država.

Lov na Tihog ubojicu je trajan program Hrvatskoga društva za hipertenziju kojem je cilj podići svijest o rizicima, te uz to educirati opću i stručnu javnost. To je trajan projekt koji se nastavlja u mjesecima koji su pred nama. Nema odmora, dok je Ubojica na slobodi.
 

Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Javnozdravstvena akcija - Šibenski arhipelag

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na otocima Šibenskog arhipelaga!

Kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje?

Pročitajte više o tome kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje

Svjetski dan debljine 2023

Pridružite nam se obilježavanju Svjetskog dana debljine!