Dan preživjelih od raka u Hrvatskoj | Tihi ubojica

06.06.2022.

Dan preživjelih od raka u Hrvatskoj


OSOBE KOJE SU PREŽIVJELE RAK IMAJU VRLO VELIK RIZIK ZA NASTANAK ARTERIJSKE HIPERTENZIJE.
TIHI UBOJICA NIKOGA NE ŠTEDI

Povodom Dana preživjelih od raka u Hrvatskoj podsjećamo sve na skrivenu opasnost koja se i u ovom slučaju prečesto zanemaruje. 
Pravodobna dijagnostika i sve učinkovitija terapija znatno povećavaju vjerojatnost preživljavanja bolesnika oboljelih od najvećeg broja malignih bolesti. Taj put je mukotrpan, težak i trajno ostavlja posljedice, ali svakako raduje podatak što danas za velik broj bolesnika postavljena dijagnoza raka ne znači odmah neupitan smrtni ishod. No, većinu onih koji prežive čeka još jedna jednako tako kobna opasnost na koju se ne pomišlja kako za vrijeme liječenja maligne bolesti, tako niti nakon izlječenja kada sreća zbog pobjede vodi opuštanju i zanemarivanju drugih opasnosti koje su pritajeno radile cijelo vrijeme i postale još opasnije. To su pretilost, šećerna bolest, kronična bubrežna bolest, ali na prvome mjestu to je Tihi ubojica broj 1 – arterijska hipertenzija.


Povećana učestalost arterijske hipertenzije u osoba koje su preboljele rak posljedica je utjecaja nekoliko važnih čimbenika. Kemoterapija kojom su pobijedili rak dovodi do oštećenja krvnih žila, utječe na simpatički živčani sustav i brojne druge hormone uključene u regulaciju tlaka i može izazvati kronično oštećenje bubrega. U nekim slučajevima i zračenje može pridonositi povećanom riziku za nastanak arterijske hipertenzije dovodeći ili do oštećenja bubrežne funkcije ili do suženja bubrežnih arterija. Osim toga, već prije nego što su oboljeli od raka, pa i od arterijske hipertenzije, većina bolesnika je bila izložena demonima kako ih zovemo u Lovu na Tihoga ubojicu – pušili su, imali su prekomjernu tjelesnu masu (težinu), jeli su previše slanu hranu, a neki su imali i šećernu bolest. To ih je činilo ranjivijima i od raka i od arterijske hipertenzije, tj. kardiovaskularnih bolesti. Ti isti čimbenici već su prije pojave raka ili arterijske hipertenzije dovodili do oštećenja bubrežne funkcije tj. do kronične bubrežne bolesti što je dodatno utiralo put kako za rak tako da nastanak ili pogoršanje hipertenzije.
Možda se najbolji podatak o tome koliko je rizik za arterijsku hipertenziju veći u preživjelih od raka nalazi u rezultatima Childhood Cancer Survivor Study u koju je bilo uključeno 13000 blizanaca. U odrasloj dobi, učestalost arterijske hipertenzije je u onih blizanaca koji su preboljeli rak bila 40% u usporedbi s blizancima koji nisu oboljeli od raka gdje je bila 25%.


Osobe koje su preživjele rak dobile su novu priliku za nastavak života i šteta bi bilo da to prokockaju zanemararujući najvažniji faktor rizika koji sada vreba na njih, na arterijsku hipertenziju. Oni  moraju biti svjesni kako zaista moraju sami pobijediti sve demone Tihoga ubojice, kako redovito moraju pravilno mjeriti krvni tlak naročito korištenjem kontinuiranoga mjerenja tlaka (KMAT) ili provodeći redovna kućna mjerenja tlaka ili pravilna mjerenja tlaka u ljekarnama. Poseban oprez i pažnju trebaju imati oni koji su bili liječeni lijekovima proziv raka za koje se zna da su dugoročno povezani s arterijskom hipertenzijom.


Kada moraju uzimati lijekove zbog arterijske hipertenzije tada to mora biti redovito, ustrajno, a način liječenja treba biti dogovoren u suradnji s liječnikom koji je specijalist za arterijsku hipertenziju.


Pozivamo sve osobe koje su preživjele rak da nastave borbu za život borbom protiv arterijske hipertenzije, da redovito prate sve što se događa u Lovu na Tihoga ubojicu i da znanja koja tamo mogu steći dijele među drugim bolesnicima, ali i članovima svoje obitelji.
 

Facebook:  https://www.facebook.com/lov.na.tihog.ubojicu 
Instagram:  https://www.instagram.com/lov.na.tihog.ubojicu/ 
You Tube:   https://www.youtube.com/channel/UC78vBUNsfRyb9bdYIDa5BOQ 
Tik Tok:       https://www.tiktok.com/@lov.na.tihog.ubojicu 
 

Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Javnozdravstvena akcija - Šibenski arhipelag

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na otocima Šibenskog arhipelaga!

Kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje?

Pročitajte više o tome kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje

Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku

Pogledajte što su naši lovci radili u Ožujku 2023. godine!