Javnozdravstvena akcija na Lastovu | Tihi ubojica

01.09.2022.

Javnozdravstvena akcija na Lastovu

Lov na Tihoga ubojicu javnozdravstveni je projekt Hrvatske lige za hipertenziju posvećen primarnoj prevenciji arterijske hipertenzije, ali i većine kroničnih nezaraznih bolesti.

Edukacijom opće populacije o rizičnim čimbenicima pokušavamo napraviti napredak u svjesnosti i očuvanju zdravlja. U ovom  javno zdravstvenom projektu provodimo besplatne pristupačne preglede, dijelimo edukativne materijale, te nudimo stanovništvu  i opciju ‘’on site’’ savjetovanja s liječnicima.

Akciju provodimo u cijelom području Republike Hrvatske, a primarni cilj su nam područja gdje je zdravstvena skrb slabije dostupna - ovoga puta to će biti otok Lastovo.
Ove godine skupina mladih Lovaca na Tihoga ubojicu provest će tjedan dana s ciljem da pregledaju cjelokupno stanovništvo otoka Lastova. 

Ovo su pregledi koje ćemo raditi:

  • Mjerenje arterijskoga i centralnoga tlaka
  • Mjerenja krutosti krvnih žila
  • Snimanje EKG
  • Mjerenja na metaboličkoj vagi
  • Određivanje čimbenika rizika laboratorijski pretragama (glukoza, kreatinin, kolesterol, HDL, LDL, trigliceridi, mokraćna kiselina, omjer albumin/kreatinin itd.) 

Sve navedene pretrage vršit ćemo u Domu zdravlja na Lastovu. Naši liječnici i studenti omogućit će pravilno i detaljno savjetovanje stanovništva o njihovom riziku te svim navedenim čimbenicima na koje nitko ne računa dok ne nastupe kobne posljedice. 

Mi ćemo im pružiti znanje i alate kojima mogu prevenirati da dođe do hipertenzije, pokazati im kako da sami pravilno mjere tlak i kojim tlakomjerima, ukoliko već piju terapiju objasniti im kolika je važnost pridržavanja propisane terapije, kako se zdravije hraniti i smršaviti, kakvu terapiju trebaju za kolesterol i ostalo te što još poduzeti s obzirom na dobivene rezultate pregleda. 

Prema tome, svaki sudionik će dobiti osobno savjetovanje u skladu s njegovim zdravstvenim rezultatima, kao i tiskane materijale poput kuharice s manje slanim receptima i edukativnim materijalima, priručnik o debljini koji će im pomoći da ne zaborave na pravovremenu prevenciju i njenu važnost. 

Uz preglede sudionici će ispuniti kratki kviz uz koji će ih naši studenti educirati o tome kako pušenje, debljina, fizička neaktivnost, sol, nepravilno mjerenje tlaka, nepridržavanje terapije i nedovoljno voća i povrća u prehrani utječu na povećanje rizika hipertenzije i što mogu poduzeti po tom pitanju.

Pozivamo sve stanovnike Lastova da nam se pridruže u ovoj javnozdravstvenoj akciji kako bi očuvali svoje zdravlje i saznali još više o njemu!

Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Konferencija Lova na Tihog ubojicu

Održali smo konferenciju Lova na Tihog ubojicu na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Javnozdravstvena akcija na Lastovu

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na Lastovu ovog rujna!

Kako pravilno uzimati lijekove protiv hipertenzije tijekom toplih ljetnih mjeseci

Pročitajte kako pravilno uzimate lijekove protiv hiperenzije po ovim vrućim ljetnim danima - OVDJE!