Javnozdravstvena akcija na Lastovu | Tihi ubojica

01.09.2022.

Javnozdravstvena akcija na Lastovu

Lov na Tihoga ubojicu javnozdravstveni je projekt Hrvatske lige za hipertenziju posvećen primarnoj prevenciji arterijske hipertenzije, ali i većine kroničnih nezaraznih bolesti.

Edukacijom opće populacije o rizičnim čimbenicima pokušavamo napraviti napredak u svjesnosti i očuvanju zdravlja. U ovom  javno zdravstvenom projektu provodimo besplatne pristupačne preglede, dijelimo edukativne materijale, te nudimo stanovništvu  i opciju ‘’on site’’ savjetovanja s liječnicima.

Akciju provodimo u cijelom području Republike Hrvatske, a primarni cilj su nam područja gdje je zdravstvena skrb slabije dostupna - ovoga puta to će biti otok Lastovo.
Ove godine skupina mladih Lovaca na Tihoga ubojicu provest će tjedan dana s ciljem da pregledaju cjelokupno stanovništvo otoka Lastova. 

Ovo su pregledi koje ćemo raditi:

  • Mjerenje arterijskoga i centralnoga tlaka
  • Mjerenja krutosti krvnih žila
  • Snimanje EKG
  • Mjerenja na metaboličkoj vagi
  • Određivanje čimbenika rizika laboratorijski pretragama (glukoza, kreatinin, kolesterol, HDL, LDL, trigliceridi, mokraćna kiselina, omjer albumin/kreatinin itd.) 

Sve navedene pretrage vršit ćemo u Domu zdravlja na Lastovu. Naši liječnici i studenti omogućit će pravilno i detaljno savjetovanje stanovništva o njihovom riziku te svim navedenim čimbenicima na koje nitko ne računa dok ne nastupe kobne posljedice. 

Mi ćemo im pružiti znanje i alate kojima mogu prevenirati da dođe do hipertenzije, pokazati im kako da sami pravilno mjere tlak i kojim tlakomjerima, ukoliko već piju terapiju objasniti im kolika je važnost pridržavanja propisane terapije, kako se zdravije hraniti i smršaviti, kakvu terapiju trebaju za kolesterol i ostalo te što još poduzeti s obzirom na dobivene rezultate pregleda. 

Prema tome, svaki sudionik će dobiti osobno savjetovanje u skladu s njegovim zdravstvenim rezultatima, kao i tiskane materijale poput kuharice s manje slanim receptima i edukativnim materijalima, priručnik o debljini koji će im pomoći da ne zaborave na pravovremenu prevenciju i njenu važnost. 

Uz preglede sudionici će ispuniti kratki kviz uz koji će ih naši studenti educirati o tome kako pušenje, debljina, fizička neaktivnost, sol, nepravilno mjerenje tlaka, nepridržavanje terapije i nedovoljno voća i povrća u prehrani utječu na povećanje rizika hipertenzije i što mogu poduzeti po tom pitanju.

Pozivamo sve stanovnike Lastova da nam se pridruže u ovoj javnozdravstvenoj akciji kako bi očuvali svoje zdravlje i saznali još više o njemu!

Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Javnozdravstvena akcija - Šibenski arhipelag

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na otocima Šibenskog arhipelaga!

Kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje?

Pročitajte više o tome kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje

Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku

Pogledajte što su naši lovci radili u Ožujku 2023. godine!