Javnozdravstvena akcija u Petrinji - 13.5. - 14.5. | Tihi ubojica

16.05.2022.

Javnozdravstvena akcija u Petrinji - 13.5. - 14.5.

Naši su se lovci dana 13. svibnja ponovno zaputili u potresom pogođeno područje Banije, u grad Petrinju. U Petrinji smo obavljali niz pregleda - sudionicima smo vadili krv, analizirali 24 satni urin, vršili mjerenja na metaboličkoj vagi, mjerili krvni i centralni tlak, procjenjivali krutost krvnih žila, snimali EKG i UZV štitnjače. Oni koji su željeli bili su cijepljeni protiv SarsCov2 virusa jer je u skupini lovaca bilo i zaposlenika HZJZ-a. Akcija je trajala do popodnevnih sati u subotu, 14.05.2022.

U jutarnjim satima 13.05. smo stigli u prostor Ekološkog centra „Vrata Zrinske gore“ u Prnjavoru Čuntićkom. Stručni tim lovaca sastojao se od liječnika, medicinskih sestara, ljekarnica Zagrebačke županije, mlađih lovaca srednjoškolaca srednjih škola za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu i Sisku, te studenata medicine sveučilišta u Rijeci i Zagrebu. 
Prvi tim lovaca činili su srednjoškolci i studenti koji su ljude educirali ispunjavanjem kviza ‘’7 demona hipertenzije’’ i prikupljanjem podataka o životnim navikama sudionika korištenjem EH-UH 2 ankete. Kviz možete riješiti na našoj stranici i provjeriti svoje znanje.
Nakon završenog anketiranja, sudionici su upućeni na navedene preglede. 

Ukupno je pregledano 120 ljudi. Nakon obavljenih pretraga liječnici su bolesnicima davali upute kako očuvati zdravlje, kako pravilno započeti ili nastaviti liječenje i kako spriječiti razvoj arterijske hipertenzije - zloglasnog Tihog ubojice. Kao još jedan vid edukacije i savjetovanja, naši lovci, tim iz Rijeke, održali su i ‘’Radionicu svjesnog življenja’’ u kojoj su učili sudionike kako postići razinu svjesnosti tijekom dnevnih aktivnosti i povezati se sa sadašnjim trenutkom, te kako ne biti preokupiran budućnošću ili prošlošću, u svrhu unapređenja zdravlja. U ovoj akciji organizirali smo i edukaciju za trudnice jer su se lovcima priključile i primalje. Nutricionistice Hrvatskoga zbora nutricionista koji je član Hrvatske lige za hipertenziju provodlili su svoje ankete i edukacije.

FOTOGALERIJA:


Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Javnozdravstvena akcija - Šibenski arhipelag

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na otocima Šibenskog arhipelaga!

Kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje?

Pročitajte više o tome kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje

Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku

Pogledajte što su naši lovci radili u Ožujku 2023. godine!