Javnozdravstvena akcija u Poreču - UNISPORT finale | Tihi ubojica

14.06.2022.

Javnozdravstvena akcija u Poreču - UNISPORT finale

Ovo je kratak izvještaj o pozivu Hrvatske lige za hipertenziju mladim studentima-sportašima da se uključe u utakmicu u kojoj moraju pobijediti. U utakmicu za zdravlje koju mogu dobiti samo ako sada počnu misliti kako moraju živjeti zdravo.
Ljeto nam kuca na vrata. Praćeni suncem i toplim vremenom uputili smo se u Istru. U pratnji studentica Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, medicinskih sestara i liječnika nefrologa KBC-a Zagreb, te studenata Medicinskog fakulteta sveučilišta u Rijeci stigli smo u Poreč kako bismo izvršili preglede na mladim, vrhunskim sportašima, studentima i studenticama s 13 hrvatskih sveučilišta i veleučilišta koji su se došli natjecati u 11 različitih sportova. Mjerili smo  krvni tlak te provodili mjerenja na metaboličkoj vagi.

Kao što znamo arterijska hipertenzija ne izbjegava nikoga. Međutim na nju utječu životne navike koje možemo mijenjati kako bismo ju prevenirali. Nažalost, današnji užurbani stil života nam otežava da postignemo dovoljnu razinu tjelesne aktivnosti, te da se zdravo i neslano hranimo.
Prema dosadašnjim rezultatima utvrdili smo da velik postotak populacije ima povišene vrijednosti krvnoga tlaka. Iz tog razloga došli smo pregledati mlade sportaše iz različitih dijelova Hrvatske. Da vidimo kakve vrijednosti krvnoga tlaka i kakve rezultate na metaboličkoj vagi ostvaruju osobe koje zadovoljavaju potrebnu razinu tjelesne aktivnosti.

Odaziv je bio velik, pregledano je 250 sportaša i prolaznika i svi su bili veoma zainteresirani za mjerenja koja smo vršili. Natjecateljski duh potaknuo je velik broj sportaša da stanu na metaboličke vage i pokažu svoje rezultate. 
Kao što znamo tjelesna aktivnost, preventivni je čimbenik za sprječavanje nastanka niza bolesti, ima izrazito važan utjecaj kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje. Redovita tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta povećava mišićnu masu i oksidacijski kapacitet, poboljšava imunološku funkciju i smanjuje oksidativni stres.

Svjetska zdravstvena organizacija, za odraslu populaciju, preporučuje minimalno 150 do 300 minuta umjerene ili 75 do 150 minuta žustre tjelesne aktivnosti tjedno. Najbolji savjet po pitanju tjelesne aktivnosti je da treba biti aktivan kada god je to moguće.
Pretplatite se na Newsletter na dnu stranice kako bi saznali što više stručnih savjeta i informacija o arterijskoj hipertenziji i svim njenim demonima tj. Uzročnicima.
Pratite nas i na društvenim mrežama lova na tihog ubojicu kako bi saznali rezultate mladih sportaša.
 

Facebook:  https://www.facebook.com/lov.na.tihog.ubojicu 

Instagram:  https://www.instagram.com/lov.na.tihog.ubojicu/ 

You Tube:   https://www.youtube.com/channel/UC78vBUNsfRyb9bdYIDa5BOQ 

Tik Tok:       https://www.tiktok.com/@lov.na.tihog.ubojicu 

Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Javnozdravstvena akcija - Šibenski arhipelag

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na otocima Šibenskog arhipelaga!

Kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje?

Pročitajte više o tome kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje

Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku

Pogledajte što su naši lovci radili u Ožujku 2023. godine!