11.06.2019.

Kako pravilno mjeriti krvni tlak?

Prvi broj, sistolički krvni tlak, mjeri maksimalni tlak na stjenci krvne žile za vrijeme kontrakcije srca. Izmjerena vrijednost manja od 140 mmHg se općenito smatra normalnom za odraslu osobu. Drugi broj, dijastolički krvni tlak, je mjera pritiska struje krvi na stjenku krvne žile između srčanih otkucaja. Izmjerena vrijednost krvnog tlaka u kućnim uvijetima je obično niža nego ona mjerena u liječničkoj ordinaciji. Vrlo je važno ispravno mjeriti krvni tlak. To možete sami kod kuće koristeći automatski nadlaktični mjerač.

 

Evo nekoliko savjeta kako pravilno mjeriti krvni tlak:

 

  • Pobrinite se da vam manžeta tlakomjera pristaje. Prije no što kupite uređaj, izmjerite opseg svoje nadlaktice. Tek tada kupite uređaj s odgovarajućom veličinom manžete.

  • Za vrijeme mjerenja budite mirni. Nemojte piti kofeinske napitke, ne vježbajte 30 minuta prije mjerenja krvog tlaka.

  • Sjedite uspravno na okomitom naslonu te na tvrdoj stolici. Nemojte prekrižiti ruke ili noge. Cijela stopala neka vam budu na podu, a ruke podbočene na tvrdu podlogu te nadlaktice u razini srca.

  • Sjedite mirno 4 - 5 minuta. Bez razgovora prije i za vrijeme mjerenja.

  • Napravite više mjerenja. Svaki puta kada mjerite tlak zabilježite 2 ili 3 mjerenja u razmacima od 1 minute.

  • Mjerite tlak uvijek u isto doba dana. S obzirom da krvni tlak varira tijekom dana važno je bilježiti mjerenja u isto vrijeme.

  • Preporučeno vrijeme mjerenja je odmah ujutro i ponovno uvečer. Zabilježite sva vaša mjerenja u knjižicu kako biste ih mogli pokazati vašem liječniku.

  • Ako vaš tlak mjeren redovito i na ispavan način nije unutar normalnih vrijednosti , potražite pomoć liječnika.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Kako smanjiti prekomjeran unos soli?

Kuhinjska sol u svakodnevnoj prehrani. Gotovi i polugotovi prozivodi sa soli.

Povišeni krvni tlak (hipertenzija)

Povišeni visoki krvni tlak ili hipertenzija često nema simptoma. Mnogi ljudi imaju povišeni krvni tlak, a da to ne znaju. Kako se liječiti?

Svjetski dan hipertenzije - ulovite tihog ubojicu!

Svjetski dan hipertenzije - znate li imate li povišen krvni tlak?