Konferencija Lov na Tihog ubojicu | Tihi ubojica

04.11.2022.

Konferencija Lova na Tihog ubojicu

Naši Lovci iz 4 medicinska fakulteta, HAZU-a, HZJZ-a, stručnjaci različitih specijalizacija i učenici srednjih medicinskih škola sastali su se na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je u suradnji sa Večernjim listom, Hrvatska liga za hipertenziju organizirala konferencija Lov na Tihog ubojicu.

'' Ovo je akcija koja mora trajati cijeli život, program koji mora biti iznad politike i koji će nadživjeti i ovu, i iduću i sve druge političke garniture. Zbog sadašnjih i budućih generacija lov na tihog ubojicu nikada ne smije prestati'' riječi su kojima je akademik Bojan Jelaković započeo svoje izlaganje na konferenciji “Lov na tihog ubojicu

Glavni cilj naše konferencije naravno bio je naglasiti važnost prevencije arterijske hpertenzije koja je najčešća kronična bolest današnjice u Hrvatskoj .  

Konkretno, od nje boluje više od 45% odrasle populacije, što je znatno više od dijabetesa s kojim živi oko 10% stanovništva. Hipertenzija je opasna jer je podmukla, bolesnici dugo nemaju tegoba i često se javljaju tek kada se razviju kobne posljedice.

Kad se zbroje smrti zbog svih posljedica arterijske hipertenzije, tada je ona uvjerljivo na prvom mjestu u cijeloj populaciji.

Riječi hvale uputila je i dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Odbora za zdravstvo Hrvatskoga sabora koja je istaknula kako promjenom zdravstvenih navika i zdravstvenim opismenjavanjem stanovništva postižemo i veću kvalitetu zdravlja i života. Prim. dr. Marija Bubaš, državna tajnica Ministarstva zdravstva, najavila je kako je Ministarstvo pripremilo Nacionalni program za kronične nezarazne bolesti koji će objediniti sve akcijske planove i aktivnosti u razdoblju 2023.-2026. godine.

Okupljenima se obratila i akademkinja Vida Demarin, poznata hrvatska neurologinja. Na kraju konferencije posebna su priznanja dodijeljena sekciji studenata u hipertenziji Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, ravnateljici ljekarni Zagrebačke županije Ani Galić Skoko i njezinoj kolegici Olgici Velkovski Škopić te Lovorki Bilajac i Vanji Vasiljev s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Za pojedinca uzora proglašena je Laura Ćuti, nagradu za udrugu uzor dobila je Udruga Zdravi san iz Solina, a za tvrtku uzor PIK Vrbovec

 

Saznajte više o uzročnicima hipertenzije : https://www.tihiubojica.hr/7-demona/

Saznajte više o Lovu na Tihog ubojicu : https://www.tihiubojica.hr/

 

Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Javnozdravstvena akcija - Šibenski arhipelag

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na otocima Šibenskog arhipelaga!

Kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje?

Pročitajte više o tome kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje

Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku

Pogledajte što su naši lovci radili u Ožujku 2023. godine!