Lov na Tihog ubojicu u 4 grada | Tihi ubojica

21.03.2022.

Lov na Tihog ubojicu u 4 grada

Dana 19. ožujka 2022., u subotu prijepodne u 4 hrvatska grada: Osijeku, Rijeci, Sinju i Zagrebu istovremeno je održana  prva zajednička javno zdravstvena akcija nedavno osnovane Hrvatske lige za hipertenziju https://h-liga.hr/ pod nazivom Lov na Tihog ubojicu.

Lovci na Tihog ubojicu, članovi Hrvatske lige za hipertenziju - ključnog mjesta u borbi protiv povišenog krvnog tlaka u Hrvatskoj, čija je glavna misija trajna edukacija i omogućavanje pozitivnih promjena u svijetu hipertenzije, imali su zadatak pomoći građanima 4 grada domaćina prepoznati, naći i boriti se protiv Tihog ubojice.

Ovom zajedničkom javnozdravstvenom akcijom obilježen kraj Svjetskoga tjedna borbe protiv prokomjernog unosa soli, ali i Svjetski dan bubrega koji je bio u 10.ožujka, a podsjetili su i na Svjetski dan debljine kada su također organizirali sličnu jako uspješnu akciju.

Na ovoj akciji cilj je bio skrenuti pozornost za brojne čimbenike rizika i na “sedam smrtnih grijeha” arterijske hipertenzije. Prolaznici su rješavanjem kviza dobivali osnovne ideje i informacije a na taj način registracijom uključili su se u one koji će trajno kroz društvene mreže Lige dobivati edukativno-informativne materijale. Zainteresirani su nakon kviza mogli dobiti dodatne savjete od liječnika, medicinskih sestara, ljekarnika, nutricionista, kineziologa i fizikalnih terapeuta. Cijelo vrijeme akcije prikazivan je kratak edukativni film.    

Na mnogim mjestima organizirana je tjelovježba, a u Osijeku je građanima dodatno mjeren tlak i određivan šećer u krvi.  Reakcije osječana na ovakvu, primarno edukativnu akciju su odlične, postavljali su nam pitanja hoće li se to nastaviti i ubuduće. Jedna gospođa iz Njemačke (dijabetičarka na tabletama secer 14mmol/L savjetivana da se izmjeri Hb1C i na taste mjerenje glukoze)  je pohvalila akciju u kojoj liječnici izlaze na ulicu pricati sa stanovnistvom, “to ne rade u Njemačkoj”.kažu naši Lovci iz Osijeka.

U Rijeci je akcija počela u Gradskoj vijećnici kratkim uvodnim predavanjima, zatmi su sijedila mjerenja tlaka i savjetovanja stručnjaka. Unatoč  snažnoj buri u Rijeci, na Korzu, šetači su bili zainteresirani za edukativni kviz.

Iz Udruge Zdravi dan koja je akcija organizirala u Sinju poručuju da su sugrađane educirali o čimbenicima rizika za razvoj hipertenzije, i o djelovanju Lige za hipertenziju. I on su sugrađanima mjerili tlak, šećer te sastav tijela i tjelesnu masu i omogućili im savjetovanje s liječnicima i nutricionistima. Motivirali su i educirali građane koji su se opuštali na suncu u obližnjim kafićima i pod vodstvom fizioterapeuta na utvrdi Kamičak vježbali pola sata.

Prolaznike u Zagrebu su kroz kviz provodile najmlađe ambasadorice Lova na Tihog ubojicu, učenice škola za medicinske sestre iz Zagreba -Mlinarska i učenicei srednje škole Bedekovčina.  U Zagrebu je osim stručnjaka savjete i preporuke davao i dvostruki europski prvak i osvajač olimpijskih medalja Damir Martin. Osim službenih vrećica Lige s edukativnim materijalima prolaznici su  dobili kao nagradu i zdrave pločice ‘’Nutty barica’’ koje su pripremljene od prirodnih sastojaka.

Svi redom su davali riječi hvale oduševljeni ovakvim načinom zalaganja za zdravlje i prevenciju hipertenzije. Lov se i dalje nastavlja, kviz možete ispuniti na web stranici Hrvatske lige za hipertenziju gdje je također dostupan i priručnik o debljini, te jako kvalitetna i instruktivna knjižica o soli kao i brojni drugi materijali. A uskoro stižu i rezultati kviza.
U lovu na Tihog ubojicu nema lovostaja i stoga ukoliko niste bili u subotu u prolazu ni na jednoj od ove lokacije, a želite saznati kako pobijediti demone Tihoga ubojice, možete i sami ispuniti kviz 7 demona hipertenzije.
Priključite se, pratite aktivnosti Hrvatske lige za hipertenziju, brintie od svom zdrvalju i budite kotačić u borbi za zdravlje nacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Lova na tihog ubojicu:
Facebook - OVDJE
Instagram - OVDJE
You Tube - OVDJE
Tik Tok - OVDJE

Također nas pratite na društveni mrežama Hrvatske lige za hipertenziju:
Web - OVDJE
Facebook - OVDJE
LinkedIn  - OVDJE
 

 

FOTOGALERIJA:


Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Javnozdravstvena akcija - Šibenski arhipelag

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na otocima Šibenskog arhipelaga!

Kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje?

Pročitajte više o tome kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje

Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku

Pogledajte što su naši lovci radili u Ožujku 2023. godine!