Jedna bolest muči velik broj Hrvata, a može se i mora liječiti | Tihi ubojica

26.10.2021.

Znate li da je DEBLJINA bolest?

Debljina je bolest, priznata kao takva prema 10. reviziji Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB-10) te ima šifru E66. Radi se o kroničnoj endokrino-metaboličkoj bolest koja složenim patofiziološkim mehanizmima uzrokuje nastanak brojnih komplikacija Definirana je indeksom tjelesne mase (ITM). ITM se računa prema formuli ITM = tjelesna masa kg/tjelesna visina m2. Debljina je ITM veći od 30 kg/m2 a prekomjerna tjelesna masa je ITM od 25-30 kg/m2.

 

Postoji vrlo jednostavna formula koja opisuje nastanak debljine. Unos energije minus utrošak energije jest ona energija koja ostaje uskladištena u našem organizmu. Kada dolazi do neravnoteže navedene formule, tj. kada je unos povećan, ili kada je potrošnja smanjena količina energije koja se zadržava u organizmu je povećana.

 

Dakle, sve hrana koju unesemo u obliku kemijske energije mora biti potrošena na bazalni metabolizam ili kretanje. Najlošija je kombinacija povećanog unosa i smanjene potrošnje koji rezultira velikim viškom energije koja zaostaje u organizmu. Navedena energija se „skladišti“ u obliku masti u masnim stanicama. Debljina nastaje kombinacijom nasljednih i okolišnih čimbenika od kojih su ključni nepravilna prehrana i manjak fizičke aktivnosti no bitne su socioekonomske i psihosocijalne odrednice. Ključni čimbenik debljanja je stil života, a često spominjani hormonski uzroci čine samo mali udio.

 

ostatak članka možete pročitati na ordinacija.hr

Zašto smo pokrenuli Lov na Tihog ubojicu?

Jer je vec 40% populacije njegova žrtva! Steknimo potrebna znanja i vještine, ulovimo ga zajedno.

Prijavite se na naše obavijesti o događanjima, akcijama, radionicama i ostalim edukativnim i zanimljivim aktivnostima koje provodi Hrvatska liga za hipertenziju.

Pratite nas i podržite naše aktivnosti na društvenim mrežama, proširite (s)vijest o Tihom ubojici.

JOŠ IZ RUBRIKE:


Javnozdravstvena akcija - Šibenski arhipelag

Pogledajte što je naš tim lovaca radio na otocima Šibenskog arhipelaga!

Kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje?

Pročitajte više o tome kako onečišćenje zraka utječe na vaše zdravlje

Aktivnosti Lovaca na Tihog ubojicu u Ožujku

Pogledajte što su naši lovci radili u Ožujku 2023. godine!