Povišen krvni tlak, tj. arterijska hipertenzija već desetljećima je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularni, cerebrovaskularni i bubrežni pobol i smrtnost zbog čega se naziva Ubojicom broj 1.

Arterijska hipertenzija je najučestalija bolest današnjice i njena prevalencija je na žalost u porastu, a zbog svoje podlosti da dugo ne izaziva smetnje naziva se Tihi ubojica.

Prokletstvo arterijske hipertenzije je i u tome što se ona može spriječiti jer je najvećim dijelom posljedica nezdravog načina života.

CILJEVI

Hrvatsko društvo za hipertenziju, Hrvatska liga za hipertenziju i eMed su zajedno sa svojim partnerima pokrenuli akciju Lov na Tihog ubojicu s ciljem da podignemo svijest o hipertenziji, ukažemo na rizične čimbenike i pozovemo sve: sva stručna društva, sve udruge građana i cjelokupnu populaciju da nam se pridruže jer jedino zajednički možemo smanjiti učestalost hipertenzije u općoj populaciji i poboljšati kontrolu liječenih hipertoničara.

AKTIVNOSTI

Lov na Tihog ubojicu već se intenzivno odvija.

U sklopu projekta EH-UH 2, velikom broju naših sugrađana izmjerene su vrijednosti krvnoga tlaka i određeni svi rizični čimbenici, organizirali smo niz edukacija stručne i opće javnosti, a kao medijski pokrovitelj priključio nam se Večernji list.

Tijekom ljeta 2021. organizirali smo u sklopu Lova akciju “Zdravlje na otocima” i tamo pregledali i educirali naše otočane. Tu su aktivni bili naši najmlađi članovi – studenti medicine i netom diplomirani liječnici članovi Društva studenata u hipertenziji.

U pripremi je zdrava kuharica pripremljena od strane zdravstvenih radnika i naših nutricionista članova Udruge zdravi dan, Udruge medicinskih sestara i tehničara u hipertenziji i Hrvatskoga društva za hipertenziju i ljekarnica.

Tijekom narednih mjeseci obići ćemo, preledati i educirati zabačene kontinentalne dijelova naše domovine, a prva stanica bit će potresom devastirana Banija.

Tijekom ljeta plan nam je nastaviti s akcijom “Zdravlje na otocima”.

POGLEDAJ MISIJE 2022.

LOVCI NA TIHOG UBOJICU

Definicija Lovca (unisex):
Lovci su svi koji se žele obračunati s ovom najgorom epidemijom koja traje u jednom valu već desetljećima, bez naznake da će prestati.

Lovci mogu postati sva stručna društva koja se u svom radu dotiču hipertenzije i njenih posljedica, društva i udruge bolesnika, razna društva građana koja u svojim programima imaju humanitarnu djelatnost, prehrambena industrija, društveno odgovorna industrija lijekova i svi pojedinci željni pomoći sebi i društvu u cjelini

Svi su pozvani da nam se pridruže i na svoj način daju obol ovoj najvažnijoj borbi današnjice, svi su pozvani da prate našu stranicu i naše društvene mreže, te da pozivaju svoje najbliže, svoje susjede, svoje kolege na poslu da nam se priključe.

POSTANITE LOVAC