1. Kruh i pekarski proizvodi
Kruh je namirnica koju svakodnevno jedemo, nekad i više puta dnevno. U Hrvatskoj su pekarnice, a ne restorani brze prehrane, najveći i najlakše dostupni izvori brzog i nezdravog obroka. U jednom kilogramu kruha nalazi se prosječno 13,5 g soli, a samo dvije kriške kruha sadrže već 1 gram soli. Pojedini pekarski proizvodi poput peciva, lisnatih peciva i pereca sadrže i do 4,7 g soli!
2. Trokut miješane pizze
Još jedan brzi obrok “s nogu” u Hrvatskoj rašireniji od zloglasnih fastfoodova. Trokut miješane pizze sadrži 4,5 g. Ta brojka može biti samo veća ako je umjesto šunke na pizzi kobasica ili pršut.
3. Suhomesnati proizvodi i masni sirevi
Nekad su se nazivali i delikates, tako se trebaju i konzumirati – samo povremeno i vrlo umjereno. Svakodnevna prehrana ne bi trebala sadržavati nareske i mesne prerađevine.
4. Umaci
Rado ih konzumiramo s brojnim jelima i novo-tradicijski nam je teško zamisliti neke obroke bez tartara, senfa ili ketchupa. A znate li koliko soli sadrže?
- Kečap: 3 grama/100 g proizvoda,
- Tartar umak: 3,25 g/100 g senf: 3 g/100 g.
A i soja umak , naročito kocke za juhe i juhe u vrećicama kao i svi dodaci jelima uz koje se navodno bolje jede sadrže i više nego dovoljno soli...nije potrebno, niti ne biste smjeli dodatno soliti hranu kada koristite ovakve namirnice.
5. Grickalice
Mimo obroka, između obroka, uz TV, uz čašicu razgovora, kartanje, na sportskim borilištima dok bodre svoje, na rođendanskim proslavama ili drugim kućnim zabavama, na kino izletima...svi rado grickaju grickalice – štapiće, ribice, čips, perece, koštice, kokice, a sve to sadrži puno soli uz koje se piju slatki napici ili pivo, što dodatno nezdravo utječe na debljanje.